Důchodci si polepší o další tři stovky

Čt 19.listopadu 2015

Je to pouhé dva týdny, kdy jsem se zamýšlela nad pozitivním přístupem vlády k seniorským důchodům. Tehdy jsem radostně ohlašovala, že si senioři příští rok polepší o jednorázový příspěvek ve výši devíti set korun, s tím, že se bude jednat ještě o navýšení na tisícikorunu a ejhle, bude ještě o dvě stokoruny vyšší. Čímž senioři, přepočteno na měsíce, dostanou v průměru na penzích o sto čtyřicet korun více. V částce je započítána i zákonná valorizace, která z částky tvoří v průměru čtyřicet korun.

Ačkoliv bych si uměla představit, a seniorům zaslouženě i přála, mnohem vyšší částky, každá koruna navíc dobrá. Trochu mám pocit, že ve veřejných diskuzích, které se objevují ať již na facebooku nebo u článků na internetu, se u pisatelů odráží jejich přístup k penězům. Někteří oceňují, stejně jako já, že poslanci našli v napjatém rozpočtu alespoň nějaké peníze navíc, těm dalším to naopak přijde jako směšná částka. Podle mě se v případě sto čtyřiceti korun o směšnou částku nejedná. Jako výsměch by mi přišlo, pokud by penze narostly o tu již zmiňovanou zákonnou valorizaci.

Na druhou stranu však v žádném případě nejde o vysoké sumy (i když v součtu pro státní rozpočet jde o obrovské zatížení). Takovou částku považuji za minimum, aby penze rostly alespoň trochu důstojně. Zcela se proto ztotožňuji s krokem chystaným současnou ministryní práce a sociálních věcí, Michaelou Marksovou, která chce do budoucna dosáhnout toho, aby vláda mohla valorizace v případě mimořádných situací navýšit.

Už se však ozývají z opozičních lavic názory (TOP 09), že předchozí vláda tuto možnost zrušila, a to proto, aby takovou pravomoc vlády populisticky nezneužívaly v předvolebních obdobích. Já se ptám, co je populistického například na dvanácti set korunách ročně pro jednoho seniora? Pochybuji, že by jakákoliv vláda riskla ve snaze urvat co nejvíce hlasů po přidání seniorům v takové výši, aby je to uchvátilo. Výkřiky podobného ducha považuji jen za zakrývání podstaty – pravicové strany prostě na seniory mají jako nejsnadnější cíl toho, kde je možné ušetřit. Bez ohledu na jejich potřeby.

Mgr. Lenka Kadlecová, předsedkyně KVV, náměstkyně hejtmana LK pro resort sociálních věcí