Klub seniorů ČSSD nežije jenom problémy dnešních důchodců

Pá 4.prosince 2015

Vánoční posezení v areálu libereckého koupaliště Vápenka připravil pro své členy na středu 2. prosince Klub seniorů ČSSD. Setkání bylo jako každý rok naplněno nejen bilancí toho, co se straně daří uskutečňovat jak ve vládě, tak i v Libereckém kraji, kde je ČSSD součástí vládnoucí koalice. Sociální demokraté, kteří už hodně pamatují, diskutovali také o tom, co by chtěli změnit k lepšímu. Na Vápence se jich sešlo přibližně dvacet.

Debatu zpestřila náměstkyně hejtmana a předsedkyně KVV Libereckého kraje Lenka Kadlecová, kterou senioři pozvali, aby jim odpověděla na jejich otázky. „Ráda jsem na posezení libereckého Klubu seniorů ČSSD přišla. Nesmíme zapomínat, že mezi dnešními seniory jsou lidé, kteří pomáhali před léty budovat dobré jméno sociální demokracie a například jako zastupitelé města Liberce toho hodně pro lidi udělali. Vážím si toho, že se o problémy našeho kraje i státu zajímají aktivně doposud. Živě se zajímají také o to, kam sociální demokracie v našem regionu směřuje,“ poznamenala Lenka Kadlecová.

Setkání zahájila za Klub seniorů někdejší poslankyně PS PČR Jindřiška Zachardová. Poukázala na problémy důchodové reformy, na úskalí nejrůznějších sociálních dávek i na to, co tíží dnes nejstarší generaci. Následná debata se stočila k otázce církevních restitucí, které prosadila minulá pravicová vláda. Církevní restituce ostře kritizovali všichni přítomní. A zároveň litovali, že nynější vedení státu je nedokázalo zvrátit nebo alespoň zastavit.

Krajská předsedkyně Lenka Kadlecová vysvětlila účastníkům vánočního setkání, jakým způsobem bude sociální demokracie sestavovat kandidátku pro blížící se krajské volby. Přiblížila také některé vládní kroky, týkající se právě sociálních dávek a přechodu sociální péče z obcí na úřady práce. Senioři debatovali také o aktivitě současných krajských a libereckých městských zastupitelů.

„Nejdřív musí být stát zdravý, potom vzdělaný a pak kulturní, to jsou hlavní tři priority. Ostatní oblasti jsou až za nimi,“ zdůraznila Jindřiška Zachardová.

Na debatě rovněž zaznělo, že v republice žije na 2 a půl milionů důchodců, což představuje velký volební potenciál. Ten podle mínění přítomných využívá ČSSD zatím jen velmi málo. Pohodu předvánočního setkání dotvořilo i občerstvení. Senioři si pochutnali na řízku s bramborovým salátem a zákuscích ke kávě.