Nový azylový dům v Jablonci nad Nisou

Út 1.prosince 2015

Lidé, kteří v Jablonci nad Nisou nemají střechu nad hlavou, mají od pátku 27. listopadu k dispozici zcela nově zrekonstruovanou budovu, kterou spravuje nezisková organizace Naděje.

Slavnostně ji převzala do správy od statutárního města Jablonec nad Nisou, které celou nákladnou rekonstrukci v hodnotě dvaceti milionů korun objektu v ulici Plynárenská financovalo.

Dům jsem měla možnost si prohlédnout ve společnosti ministryně práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou Tominovou, která si na slavnostní předání udělala čas, a vedením Jablonce, včetně náměstka primátora pro sociální oblast Pavlem Svobodou.

Otevření azylového domu před blížící se zimou považuji za skvělé načasování. Věřím, že se klientům budou nové prostory líbit, zázemí tam najdou mimo jiné také mladí lidé, kteří musejí po dosažení plnoletosti odejít z dětských domovů. Pro ty jsou nachystány dva pokoje, které budou sloužit jako startovací bydlení. Tři pokoje jsou připraveny jako forma krizového bydlení pro klienty ohrožené sociálním vyloučením. Obecně má dům, který se před rekonstrukcí téměř rozpadal, větší kapacitu než předchozí sídlo Naděje, a to o pět lůžek a o deset míst pro denní centrum.

Doufám, že se klientům budou prostory též líbit, ale přála bych si, aby je potřebovalo co nejméně lidí…

Mgr. Lenka Kadlecová, předsedkyně KVV Libereckého kraje, náměstkyně hejtmana LK pro resort sociálních věcí