Pavel Ploc interpeloval premiéra ohledně světelného smogu na Frýdlantsku

Pá 1.července 2016

Poslanec Pavel Ploc včera interpeloval předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve věci světelného smogu, který trápí obyvatele Frýdlantska v Libereckém kraji. Je známo, že znečišťovatelem tímto světelným smogem je polská firma, která vybudovala v těsné blízkosti našeho pohraničí skleníky pro pěstování zeleniny a využívá při tom velmi intenzivní osvětlení.

„Nezastíněné mamutí polské skleníky s rajčaty u českých hranic, proti kterým protestují obyvatelé českého pohraničí, září do noci jako stotisícové město. Hrozí, že tento světelný smog zničí unikátní oblast tmavé oblohy v Jizerských horách,“ uvedl mimo jiné Pavel Ploc a zeptal se premiéra, jaké kroky podnikla a podnikne vláda v této věci.

„Pokud jde o problematické světelné znečištění ze skleníků v polské Bogatyniy, premíér uvedl, že na základě posledních informací Ministerstva životního prostředí, bylo osvětlení skleníků sníženo o třicet, čtyřicet procent z důvodu přirozeného prodloužení dne. Od 15. března letošního roku bylo přisvětlování zcela vypnuto a počítá se s tím, že bude zcela vypnuto do září letošního roku,“ vysvětlil Pavel Ploc. Na podzim má dojít k ověření snížení intenzity. Podle informací, které se zatím objevily v médiích, majitelé skleníků na základě protestů z české a saské strany zvažují provedení odstínění skleníků, takže problém by měl v příští sezóně zmizet, neboť od září by měly být skleníky zakryté.
Zakrytí by mělo podle prohlášení majitele skleníku vypouštět ven jen 3 % světla, 97 % světla by mělo zůstat uvnitř. „Já jsem využil společného zasedání české a polské vlády, které se odehrálo ve Varšavě. My jsme se poprvé sešli s novou polskou vládou a požádal jsem paní premiérku Beatu Szydlovou, aby se touto věcí zabývala. Upozornil jsem ji na to, že světelný smog, to světelné znečištění je něco, co komplikuje česko-polské vztahy v příhraničí, působí to zbytečně negativně. Polská premiérka přislíbila, že se tou věcí bude zabývat. Já jsem také rád, že na pracovní úrovni ministrů životního prostředí tady probíhají intenzívní jednání. Jedno z nich proběhlo v únoru letošního roku. Další jednání, předpokládám, že budou následovat a mohu také potvrdit, že to je pravidelná agenda kontaktů ministrů životního prostředí z české a polské strany,“ řekl Bohuslav Sobotka „Jsem rád, že naši vládní představitelé tento problém, který se dotýká lidí u nás v regionu, řeší. Premiér přislíbil, že situaci bedlivě sleduje a pokud nedojde k zakrytí skleníků, bude tuto věc znovu urgovat na polské straně, ať už na úrovni ministerstev nebo na úrovni vlády,“ uzavřel Pavel Ploc.

Foto:
Pavel Ploc ukazuje na mapě místo, odkud se na Frýdlantsko dostává světelný smog z polských skleníků.