veselé Vánoce

Út 22.prosince 2015

Vážení, dovolte mi, abych Vám prostřednictvím těchto stránek popřála všem šťastné a veselé Vánoce.

Na moralizování o nepodlehnutí nákupní horečce a předvánočnímu šílenství obecně je již pozdě a beztak – ruku na srdce. Kdo z nás má tu sílu alespoň maličko nepodlehnout?

Neříkám, že je bezpodmínečně nutné provádět tak dokonalý úklid našich příbytků, napéct tolik druhů cukroví a strávit obrovské množství času v nákupních centrech, abychom pak na Štědrý den padli únavou a navalila se na nás třeba z přemíry stresu a honění se nějaká ta choroba.

Nicméně kdo z nás by nechtěl mít byt či dům voňavý a čistý, vyzdobený artefakty symbolizujícími Vánoce? Kdo z nás nechce mít na svátečně prostřeném stole pár druhů cukroví? Kdo z nás by odolal pokušení udělat svým nejbližším radost nějakým tím dárkem, byť podle svých třeba skromných finančních možností? Ostatně největší radost stejně lidé mívají z dárků vlastnoručně vyrobených – ty bývají nejvíce od srdce.

Každopádně však i veškeré popisované činnosti prostě k Vánocům patří. A některé z nich mají i dlouhodobou tradici. Věděli jste například, že vánoční cukroví se každoročně chystá již od 16. století? Sice nejde o křesťanský, nýbrž pohanský zvyk, a ve své původní myšlence nemělo ukojit mlsné chutě stolovníků, ale mělo mít tajemnou moc ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami. No kdo by dnes riskoval zahalení temnými silami? :-) I tak je dost zla mezi lidmi…

V každém případě Vám přeji, abyste si Vánoce co nejlépe užili, odpočinuli si a volného času využili tak, jak vy si jej představujete. Já jej určitě strávím s rodinou, a už se na to moc těším.

Vaše Lenka Kadlecová